Akarsz valami extrémet? Kerüljük meg a Cserehátot.

A jövő évben a gyalogos és MTB geotúrák mellé szeretnénk kicsit hosszabb országúti bringás (trekkinges) megmozdulásokat is szervezni.  Az utolsó meleg szeptemberi napokat kihasználva gondoltam tekerek egy hosszabb, több tájegységen keresztül haladó kört. Gyűjtöm a szervezéshez-tervezéshez szükséges tapasztalatokat, útvonal lehetőségeket. Az útvonal így Pányok-Gönc-Abaújszántó-Megyaszó-Felsőzsolca-Edelény-Szendrő-Tornanádaska vonalon haladt. Vissza Pányokra már Szlovákia határmenti útjain haladtam.

Az útvonal

Tájegységeket tekintve is nagyon változatosra sikerült a túra. Szerencs-patak, Hernád és Bódva-völgy, Cserehát, Szendrői-hegység, Aggteleki és Szlovák karszt pereme végül a Kanyapta-medence.  A Zempléni napkelte után hangulatosak voltak a Hernád-parti falvak, amelyekről élmény felkapaszkodni egy jó panorámáért a magaspartra (akár 10% fölötti meredekség).

A Hernád-völgy, és a Hernád folyó Gesztelynél.

A Cserehát lankás peremén laza tekeréssel is jól lehet haladni. Boldva Árpád-kori temploma után, az edelényi kastélysziget már egy hosszabb program lehet. A Szendrői-hegységbe érve változatosabb lesz a domborzat, az idős több száz millió éves kőzetek jobban dolgoztatják a lábakat . A Bódva-völgy végén pedig már barlangokban gazdag mészkősziklák kisérik utunkat a határig. A mindig is elég hátrányos helyzetű vidék nagyon gazdag látnivalókban. Templomok (gótilkus út), várromok (Szendrő, Szádvár) mellett, ha éppen látogatható, nem szabad kihagyni az Esztramos-hegyben mélyült Rákóczi-barlang földalatti sziklavilágát.

Boldva Árpád-kori temploma és a Bódva folyó

Átérve Szlovákiába a Szádelői-völgy kapuja már messziről látszik, de így 160km-nél járva nem fért bele. A végére szerettem volna egy nagyobb emelkedőt, így a közelebbi Ájfalucskára esett a választás. A nemrégiben felújított út, 10% fölötti emelkedőkkel visz föl a ruszin gyökerekkel rendelkező faluba. Szűk sziklafalak, a zúgó patak vízeséseinek hangja kiséri tekerésünket. Innen már „csak” egy 50km-es gurulás volt hazáig, ahol Hím-Perényben egy veteránautó találkozóba futottam.

Mészkőbánya Tornanádaskánál, a Szádelői-völgy bejárata, valamint az Áj-völgy meredek falai és a jellegzetes kárpáti boronaházai.

A 214 km-es útvonalra 1400 méter szintemelkedés jutott, amely nagyobb létszámmal 3-4 napos kör is lehet. Bármelyik tájegységet is nézzük külön-külön is elég gazdagok természeti és kultúrtörténeti értékekben, ahol a 60-80 km-s napi szakaszok élménydús túrát igérnek.

Szintrajz

Leave a comment