Kerékpársport és vulkanológia

A vulkánok és a kerékpársport között elég fontos kapcsolat van. Télen a fél világ a Kanári-szigeteken edz, profik és amatőrök egyaránt. A háromhetes Grand Tour-okon sok látványos szakasz kapcsolódik hozzájuk. A Giron majdnem minden évben van az Etnához kapcsolódó szakasz. Ezt én az olasz kollégák vulkanológiai térképével nézem, amelyen jól látszik, hogy éppen melyik lávaár mellett tekernek. Ehhez még néhány helikopteres panoráma. Pazar.

Ezt a francia kollégák publikáció szintjén is megvalósították. Most megjelent tanulmányban (Chaîne des Puys) a 2020-as Tour de France képével illusztrálták a lávamorfológiát. Az ábra maga a közvetítés screenshot-ja, amely a vulkanológia mellett minden (a cikk témájához áttételesen kapcsolódó) kerékpáros infót is közöl.

idézet: “While the first four riders are in the (lava) channel, the fifth rider in the group (2020 and 2021 World Champion, Julian Alaphilippe) has his front wheel approximately on the levee-channel contact.

Marc Soler sem gondolta (b), hogy a szökése egy vulkanológiai cikket fog illusztrálni. Az ábrafelirat jól szemlélteti, hogy valamelyik szerző intenzíven űzi a sportot. Köszönjük.

A tanulmány címe:

Latutrie et al. 20023 Emplacement of lava flows on eroded terrain, part I: The case of the Tiretaine valley (Chaîne des Puys, France)

Journal of Volcanology and Geothermal Research

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0377027323000653?fbclid=IwAR0LWZrO73Mcg8o6p_UXtECG4FncbxCR4zU40Jy1IIdm6IT9rsDGIM7f9B8

Leave a comment